Lenka svoje krásne vlasy darovala na výrobu parochní pre onkologických pacientov: Stala sa Amazon Star!

Lenka svoje krásne vlasy darovala na výrobu parochní pre onkologických pacientov: Stala sa Amazon Star!

Lenka, tohtoročná víťazka Amazon Star, uchvátila srdcia nezištným činom darovania vlasov na výrobu parochní pre onkologických pacientov. Týmto gestom vracia sebadôveru pacientom s rakovinou, ktorí bojujú s vypadávaním vlasov a ukazuje im, že vo svojom boji nie sú sami. Jej príbeh slúži ako pripomienka toho, aký hlboký vplyv môžu mať rôzne akty súcitu, čo ocenili aj jej kolegovia a spoločnosť Amazon darmi vo výške 1500 eur.

Lenka svoje krásne vlasy darovala na výrobu parochní pre onkologických pacientov: Stala sa Amazon Star!

08/12/2023

Amazon Star je výročná globálna kampaň spoločnosti Amazon, ktorá oceňuje a poukazuje na všetkých zamestnancov, ktorí využívajú svoj talent alebo schopnosti na to, aby pomohli iným. Či už svojim kolegom v práci, alebo vo svojich komunitách.

Tento rok cenu odovzdal Matúš Krnčok, moderátor a influencer, ktorého jej snaha nenechala vôbec ľahostajným: „Amazon aj tento rok udelil ocenenie Amazon Star. Ocenenou je pani Lenka, ktorá opakovane darovala svoje vlasy na výrobu parochní pre pacientov s rakovinou. Je to výnimočný a silný príbeh, ktorý si zaslúži pozornosť a ocenenie.“

„Veľmi sa teším z Lenkinho príbehu. Vlasy sú dôležité v určitej miere pre každého z nás, ale najmä u žien je ich strata citlivejšia. A to je prípad najmä onkologických pacientiek, ktorým Lenka svojou solidaritou značne pomohla. Pre nás to bolo predovšetkým veľmi osobné, čo nás presvedčilo, že Lenka je skutočne naša tohtoročná Amazon Star,“ hovorí Ján Komoš, HR manažér Amazonu v Seredi.

Pani Lenka pracuje v spoločnosti Amazon už šiesty rok na pozícii, ktorá sa zaoberá riadením kvality logistických procesov. Vždy sa pýšila svojimi krásnymi dlhými vlasmi až kým jedného dňa neprekvapila svojich kolegov, keď prišla do práce s vlasmi ostrihanými nakrátko. Urobila to pre dobrú vec. Lenkin akt láskavosti sa dotkol aj jej kolegu Petra. Rozhodol sa preto podeliť o jej príbeh a nominoval ju na Amazon Star: „Bol by som veľmi rád, keby si ľudia z Lenkinho činu zobrali príklad a pokiaľ majú tú možnosť, aby takisto darovali vlasy, lebo je to neskutočná pomoc.“

Keď si výherkyňa Lenka v minulosti dala ostrihať svoje dlhé vlasy, náhodou narazila na projekt Vystrihaj sa Slovensko. Projekt zabezpečuje, že z darovaných vlasov sa vyrábajú parochne pre onkologické pacientky. Lenka neváhala ani sekundu a rozhodla sa najbližšie darovať vlasy na tento účel.

„Vždy som mala dlhé vlasy. No keďže boli ťažké, rozhodla som sa ostrihať. Známi sa ma pýtali, prečo som tie vlasy nepredala, ale ja som ich predať nechcela. Neskôr som narazila na projekt Vystrihaj sa Slovensko a tak som si povedala, že do tohto pôjdem. A chcem to tak robiť pokiaľ mi to moje vlasy umožnia,“ usmieva sa Lenka. „Darovanie vlasov je zásah do zovňajšku, ľudia si to budú všímať a budú sa na to pýtať. Ja som nehovorila, že idem vlasy darovať. Ani môj priateľ to nevedel, len zrazu som ho prekvapila. Ľudia sa nemusia báť, i keď je to zásah do zovňajšku, zovňajšok neurčuje to, akí sú ľudia vo svojom vnútri,“ dodáva.

Projekt Vystrihaj sa Slovensko organizuje Občianske zduženie Liga proti Rakovine. „Projekt Ligy proti rakovine ‚Vystrihaj sa Slovensko‘ rokmi ukazuje, že v našej krajine sa stále nájdu stovky ľudí, ktorí chcú nezištne pomáhať. Žiaľ, aj to, že neustále je komu. Ďakujeme pani Lenke z Amazonu, že si vybrala práve pomoc onkologickým pacientkam v ich náročnej situácii prostredníctvom nášho projektu," hovorí Petra Benczyová PR manažérka Ligy proti rakovine.

Pre mnohých onkologických pacientov je vypadávanie vlasov jedným z najchúlostivejších vedľajších účinkov liečby. Fyzická bolesť v boji s rakovinou je obrovská a strata vlasov pridáva ďalšiu emocionálnu záťaž. Parochne môžu mať obrovský vplyv na zlepšenie sebaúcty a sebadôvery týchto pacientov. Súhlasí s tým aj Paulína, pracujúca ako Back office coordinator, ktorá čítala všetky nominované príbehy a sama si prešla týmto život meniacim ochorením. Dnes je šťastne vyliečená.

„Tento príbeh mi utkvel v pamäti hlavne kvôli tomu, že skúsenosť s onkologickým ochorením sa ma osobne dotýka. Veľmi som Lenke držala palce. Je to neskutočný dar a veľmi to ženám s týmto ochorením pomáha. Pri onkologickom ochorení je veľmi dôležitá psychika človeka a keď žena príde o vlasy, je to značná záťaž. Aj takáto pre niekoho maličkosť dokáže zachrániť život tým, človeka v tomto boji podporí, čo môže veľmi ovplyvniť celý proces a výsledok liečby,“ vysvetlila Paulína.