Amazon v Seredi predstavil štátnemu tajomníkovi Ministerstva hospodárstva SR svoje opatrenia v boji proti Covid-19

Amazon v Seredi predstavil štátnemu tajomníkovi Ministerstva hospodárstva SR svoje opatrenia v boji proti Covid-19

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR, PhDr. Ján Oravec, CSc., sa 26. augusta stretol s generálnym riaditeľom logistického centra Amazonu, Radkom Stegbauerom, priamo na pôde prevádzky v Seredi. Účelom stretnutia bolo predstavenie spoločnosti Amazon a diskusia k vývoju slovenskej ekonomiky v čase krízy COVID-19 a jej druhej vlny a k predpokladaným opatreniam na zmiernenie negatívneho dopadu na ekonomiku.

Návšteva pána tajomníka

07/09/2020

Ministerstvo hospodárstva SR vypracovalo zákon „lex korona“, súbor vyše 100 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia, s cieľom zmierniť negatívne následky pandémie koronavírusu na Slovensku. Na základe pripomienok priamo od podnikateľov rezort už pripravuje ďalší takýto súbor opatrení, aby sa čo najviac zjednodušilo podnikateľské prostredie na Slovensku. Zároveň rezort zbiera od podnikateľov aj informácie o tom, aké preventívne opatrenia proti COVID-19 prijali. „Praktické znalosti a skúsenosti predovšetkým nadnárodných veľkých firiem v tejto oblasti môžu byť inšpiráciou aj pre ostatných,“ zdôraznil štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec, ktorý v tejto súvislosti navštívil spoločnosť Amazon v Seredi.

Súčasťou návštevy štátneho tajomníka p. Oravca bola prehliadka logistického centra, kde videl priebeh prevádzky, ako aj úspešne aplikované bezpečnostné opatrenia. Ide hlavne o zabezpečenie sociálneho odstupu, pri vstupe do budovy sa meria teplota každému zamestnancovi, zvýšil sa počet prestávok a skupín zamestnancov. Plánujú používať aj asistenta rozostupu – technológiu, ktorá pomáha zamestnancom dodržiavať odstup 2 metre. Medzi opatrenia patrí, samozrejme, dezinfekcia a nosenie rúšok, pričom na jedného zamestnanca pripadá na týždeň 10 ks. Dôležitým nástrojom prevádzky sú za bežných okolností informatívne stretnutia, ktoré kvôli pandémii presunuli do interného rozhlasu, takže zamestnanci neprichádzajú ani teraz o dôležité informácie. Nástrojom v boji proti šíreniu ochorenia je tiež zdvojnásobenie počtu autobusových liniek dotovanej dopravy zamestnancov, aby sa autobusy naplnili len na 25 %. Týmto podporili aj autobusové spoločnosti, ktorým sa zrušili cesty do zahraničia, či tým, ktorí prestali voziť zamestnancov do iných pracovísk. Od októbra budú kvôli ešte lepšiemu zachovaniu sociálneho odstupu zväčšovať rozostupy medzi pracovnými stanicami, ktorých je v prevádzke vyše 1000.

 

,,Všetci chceme, aby boli opatrenia účinné, ale bez toho, aby bola ekonomika odstavená“, povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR, p. Oravec. ,,Koronavírus tu, žiaľ, je a pravdepodobne istý čas ešte bude a mali by sme sa naučiť s ním žiť. Amazon je pekným príkladom toho, že sa to dá,“ dodal, oceňujúc súbor bezpečnostných opatrení zavedených v logistickom centre. Zároveň ocenil, že sa Amazon radí s ďalšími veľkými spoločnosťami ohľadne osvedčených bezpečnostných opatrení a takisto transparentne ponúka svoje dobré skúsenosti iným.

,,Sme veľmi radi, že nás pán štátny tajomník poctil svojou návštevou a že môžeme byť súčasťou dôležitej diskusie o tvorbe ďalších opatrení pre zlepšenie podnikateľského prostredia počas krízy, ale aj po nej,“ zhodnotil stretnutie generálny riaditeľ Amazonu Sereď Radek Stegbauer. „Vynakladáme všetko úsilie k tomu, aby sme vytvorili čo najbezpečnejšie a najpriaznivejšie podmienky pre našich zamestnancov a radi sa o praxou overené opatrenia podelíme aj s inými,“ dodal v súvislosti so spoluprácou s ďalšími stranami pri zavádzaní bezpečnostných opatrení.  

 

Bezpečnostné opatrenia zavedené v logistickom centre Amazon zahŕňajú:

  • Zvýšenie frekvencie a intenzity čistenia na všetkých pracoviskách, vrátane pravidelnej dezinfekcie všetkých kľučiek dverí, schodiskových zábradlí, tlačidiel výťahu, skriniek a dotykových obrazoviek.
  • Bezdotykové meranie teploty (zamestnancom, dodávateľom, a pod).
  • Plošné poskytovanie ochranných pracovných pomôcok (rúška, rukavice) všetkým zamestnancom/dodávateľom.
  • Úpravu činnosti tak, aby sa v budovách zabezpečil rozostup medzi ľuďmi vrátane:
    • Zrušenia stand-up stretnutí počas pracovných zmien - všetky dôležité informácie sa zdieľajú prostredníctvom tabúľ v blízkosti hlavných priestorov, prostredníctvom rozhovorov s manažérmi alebo členmi HR tímu a cez interný rozhlas.
    • Rozmiestnenia stoličiek a zväčšenia vzdialenosti medzi stolmi v oddychových miestnostiach.
    • Rozvrhnutia začiatkov pracovných zmien a časov prestávok tak, aby sa podporil rozostup medzi ľuďmi.
    • Pozastavenie výstupného skríningu do odvolania, aby bol odľahčený prechod cez hlavný vchod.
    • Posilnenie počtu autobusov, aby sa podporili dostatočné rozostupy medzi cestujúcimi ľuďmi.
    • Dočasne povolené použitie mobilných telefónov pre tých, ktorí potrebujú byť v kontakte so svojimi rodinami alebo s poskytovateľmi starostlivosti o deti.
    • Školenie v malých skupinách a s pomocou školiacich nástrojov v aplikácii a ďalšieho vybavenia.
  • Zvýšenie frekvencie a intenzity čistenia na všetkých pracoviskách.
  • Zamestnancom je odporúčané, aby zostali doma a vyhľadali lekársku pomoc, ak sa necítia dobre.
  • Zamestnanci si na začiatku a na konci každej zmeny dezinfikujú a čistia svoje pracovné stanice, vozidlá dezinfekčnými/čistiacimi utierkami.
  • Zamestnanci sú vyzvaní, aby odložili cestovanie, ktoré nie je nevyhnutné.
  • Pre väčšinu kandidátov uchádzajúcich sa o prácu v Amazone sa osobné pohovory zmenili na video pohovory.
  • Každý zamestnanec si musí často umývať ruky mydlom a vodou, a to najmenej po dobu 20 sekúnd, najmä po návrate z toalety; pred jedlom; a po smrkaní, kašľaní alebo kýchaní. Ak nie sú mydlo a voda ľahko dostupné, je potrebné použiť dezinfekčný prostriedok na ruky s obsahom najmenej 60% alkoholu.
  • V slovenskej prevádzke v Seredi sa dočasne zvýšili mzdy o 1,50 eur do 31. mája 2020, všetkým zamestnancom v prvej línii.
  • V júni tohto roku sa takisto všetkým zamestnancom v prvej línii Amazonu vyplatil tzv. Thank you bonus. Celosvetovo to bolo v hodnote 500 miliónov dolárov.

O spoločnosti:

•    Amazon je lídrom v oblasti technológií a inovácií. Prevádzkuje najväčšiu e-commerce platformu, ktorá umožňuje podnikateľom predávať svoj tovar do celého sveta.

•    Činnosť Amazonu stojí na štyroch základných pilieroch: orientuje se na zákazníkov, nie na konkurenciu, investuje do rozvoja technologických inovácií, plánuje v dlhodobom horizonte a zameriava sa na funkčnú a prevádzkovú dokonalosť.

•    Medzi globálne využívané produkty a služby sa radí Amazon Prime, Amazon Music, Fulfillment by Amazon, AWS, čítačky Kindle, telefón a tablety Fire, Fire TV alebo Amazon Echo. Amazon je tiež priekopníkom recenzií od zákazníkov, personalizovaných odporúčaní a funkcie 1-Click shopping.

•    Projektom Kindlotéka podporuje Amazon záujem o čítanie kníh naprieč generáciami. Tlačené knihy ako aj elektronické čítačky Kindle umiestňuje do škôl, detských domovov i verejných knižníc.

•    Spoločnosť Amazon zamestnáva na Slovensku viac ako 2 600 zamestnancov na plný úväzok.

Novinky zo sveta Amazonu nájdete na sociálnych sieťach Twitter a Instagram.