Ženy Amazonu sú silné a inšpirujúce

Ženy Amazonu sú silné a inšpirujúce

Medzinárodný deň žien oslavuje ženy vo všetkých rolách - aj ako zamestnankyne. Ženy predstavujú viac ako polovicu pracovnej sily Amazonu v reverznom centre Sereď a aj keď musia často kombinovať prácu so starostlivosťou o rodinu, neváhajú dochádzať za prácou aj z okolitých okresov. Práca na zmeny im dovoľuje využiť voľné dni na riešenie súkromných záležitostí, alebo pracovať na svojom osobnom, či kariérnom rozvoji.

07/03/2020 | Sereď

Ženy v reverznom centre v Seredi v súčasnosti tvoria 56 % pracovnej sily na rozličných pozíciách. Zastávajú pritom takmer tretinu zo všetkých manažérskych pozícií. „Na našom pracovisku kladieme dôraz na poskytovanie rovnakých príležitostí pre mužov aj ženy a sme radi, že percento žien na manažérskych pozíciách má rastúcu tendenciu“, hovorí Ján Komoš, personalista v spoločnosti Amazon Sereď.

Väčšina zamestnankýň v seredskom Amazone pochádza zo Slovenska (97,6 %) a malé percento pochádza napríklad zo Srbska, Poľska, Česka, či Rumunska. Zamestnankyne dochádzajú za prácou na zmeny z desiatok okresov Slovenskej republiky, pričom najčastejšie ide o okres Galanta (24,14 %) a Šaľa (20,08 %). Dotovaná doprava do práce a z práce patrí preto k najvyužívanejším benefitom, ktoré spoločnosť zamestnancom ponúka. Takmer 70 % zamestnankýň Amazonu denne využíva na dopravu do reverzného centra v Seredi špeciálne autobusy.

Napriek tomu, že práca na zmeny je často vnímaná ako náročná, má aj svoje výhody. Podľa výskumu, ktorý spracovala spoločnosť Déhora v roku 2019, viac než 50 % respondentiek špeciálne oceňuje voľný čas počas pracovného týždňa, či možnosť vybaviť si osobné a praktické záležitosti ráno alebo poobede, podľa ich aktuálnej zmeny. Zaužívaný systém práce v Amazone sú totiž štvordňové pracovné týždne, vďaka čomu majú zamestnanci minimálne jeden deň voľna aj mimo víkendu. Rovnaký výskum tiež zistil, že ženy najviac preferujú takzvané „skoré ranné“ zmeny, vďaka ktorým majú aj po práci čas na seba, deti, či partnera.    

Voľný čas na svoje koníčky aktívne využíva aj Alžbeta Krištofíková, ktorá v Amazone pracuje ako operačná manažérka na oddelení vráteného tovaru (customer returns). „Milujem aktívny odpočinok a práve preto sa vo svojom voľnom čase venujem káve. Urobila som si kurz degustátorky v Talianskom Trieste a dnes pôsobím ako medzinárodná porotkyňa. Zároveň pod mojimi rukami vyrástli dvaja reprezentanti Slovenska na majstrovstvách sveta v príprave kávy,“ hovorí Alžbeta Krištofíková, ktorá zároveň dodáva, že reprezentanti sú jej synovia a tak ako pri záľubách, aj v práci miluje výzvy, ktoré ju posúvajú vpred.

Zamestnankyne Amazonu môžu voľný čas tráviť vzdelávaním aj s podporou zamestnávateľa. Jedným z benefitov Amazonu je asistenčný program Career Choice, ktorý zamestnancom pokrýva až 95 % nákladov na štúdium. Vybrať si môžu z odborov ako napríklad účtovníctvo, ekonómia, informačné technológie, či logistika. Absolventky, či absolventi pritom nie sú viazaní ďalšími podmienkami. Je tak len na ich rozhodnutí, či budú pracovať v Amazone ďalej alebo uplatnia nadobudnuté poznatky na kariérny rozvoj v inom zamestnaní. Doteraz sa na programe zúčastnila takmer stovka žien zo seredského Amazonu.

Medzi zamestnankyňami sú zastúpené všetky vekové kategórie. Najviac žien pracujúcich v Amazone je vo veku 20-29 rokov, pričom tesne za ňou nasleduje veková skupina 40-49 rokov. Zamestnankyne vo veku nad 50 rokov predstavujú necelých 19 %. Práve ženy v tejto vekovej kategórii často čelia nedostatku vhodných pracovných miest na pracovnom trhu.

“Keď sa mi podarilo poraziť rakovinu, chcela som sa vrátiť do pracovného života, no kvôli môjmu veku bolo takmer nemožné nájsť kvalifikovanejšiu pozíciu. Ale potom som v rádiu počula reklamu na Amazon, ktorý mi dal šancu. Mám okolo seba skvelých kolegov a skutočne si tu užívam život,” hovorí Sylvie Sajdlová, zamestnankyňa logistického centra v Prahe, ktorá má v súčasnosti 63 rokov. Vďaka Amazonu cestovala pani Sylvia prvýkrát „za veľkú mláku“, keď sa do Seattlu dostala práve vďaka výhre v medzinárodnej súťaži organizovanej Amazonom “I found the right place”. „Bola to nádherná skúsenosť a rada by som sa do Ameriky vrátila, tentokrát na Floridu.” Dodáva Sylvia. 

 

Alžbeta Krištofíková

Taká „obyčajná“ žena

Energická Betka pracuje na manažérskej pozícii v reverznom centre v Seredi. Ako výnimočná si ale nepripadá: „Ja neviem, prečo vybrali práve mňa, veď ja som taká obyčajná žena“. Betka pracuje ako operačná manažérka na oddelení customer returns. Do Amazonu nastúpila len nedávno, vo veku, keď už sa nad mnohými láme palica. Betka má totiž už tri vnúčatá, hoci by jej to vďaka mladistvému vzhľadu azda nikto netipoval. Na pozíciu bola tou najvhodnejšou adeptkou. Vyštudovala ekonómiu s červeným diplomom. A len tak, akoby nič, dodáva, že v čase promócií už vychovávala dvoch synov! A ako to dokázala? „Ale veď to bolo normálne, to prišlo tak samo. Dokázala som to, lebo ma to bavilo“, vraví s úsmevom. Vo vytrvalosti a odhodlaní jej pomohol aj šport. V ranej mladosti bola totiž šampiónkou v bedmintone. „Neštandardné úlohy, vnímam ako veľké výzvy“, pousmeje sa Betka a dodáva, že to nemyslí ako klišé. Ani svoj voľný čas netrávi obyčajným oddychom. Láska ku káve ju priviedla k jednému z jej najväčších koníčkov. Jedného dňa sa vybrala do Mekky kávy – talianskeho Trieste, kde si doplnila vzdelanie v oblasti jej degustácie. Dnes robí porotkyňu a degustátorku na medzinárodných súťažiach. Zároveň každý rok organizuje majstrovstvá Slovenska v príprave kávy. Pod jej rukami vyrástli už dvaja majstri Slovenska, ktorí svoju krajinu reprezentovali aj na majstrovstvách sveta. Úplnou náhodou sú títo reprezentanti aj jej synovia. „Aj keď to nerada priznávam, som človek, ktorý miluje výzvy a posúvajú ho vpred. Amazon je na toto ako stvorený“, zakončuje svoje pozoruhodné rozprávanie Betka.  

O spoločnosti:

•    Amazon je lídrom v oblasti technológií a inovácií. Prevádzkuje najväčšiu e-commerce platformu, ktorá umožňuje podnikateľom predávať svoj tovar do celého sveta.

•    Činnosť Amazonu stojí na štyroch základných pilieroch: orientuje se na zákazníkov, nie na konkurenciu, investuje do rozvoja technologických inovácií, plánuje v dlhodobom horizonte a zameriava sa na funkčnú a prevádzkovú dokonalosť.

•    Medzi globálne využívané produkty a služby sa radí Amazon Prime, Amazon Music, Fulfillment by Amazon, AWS, čítačky Kindle, telefón a tablety Fire, Fire TV alebo Amazon Echo. Amazon je tiež priekopníkom recenzií od zákazníkov, personalizovaných odporúčaní a funkcie 1-Click shopping.

•    Projektom Kindlotéka podporuje Amazon záujem o čítanie kníh naprieč generáciami. Tlačené knihy ako aj elektronické čítačky Kindle umiestňuje do škôl, detských domovov i verejných knižníc.

•    Spoločnosť Amazon zamestnáva na Slovensku viac ako 2 600 zamestnancov na plný úväzok.

Novinky zo sveta Amazonu nájdete na sociálnych sieťach Twitter a Instagram.